Trainingsdag Ontschermen

donderdag 13 juni 2024 in Utrecht.

Inleiding
Wat is er aan de hand in opleidingsland? Ik loop al enige tijd mee in opleidingsland en merk de laatste jaren een verandering. Een verandering die niet ten goede komt aan onze opleidingen; het moet allemaal sneller, meer plaatjes, meer voorbeelden, meer casuïstiek, met andere woorden de lessen gaan in een moordend tempo. De docent is niet alleen docent, maar ook entertainer geworden. Deelnemers verwachten dat wordt ingespeeld op de steeds korter wordende spanningsboog van mensen. Ongemerkt hebben wij, docenten, op de moderne tijd en vraag geanticipeerd, een onderwerp waar een paar jaar geleden nog enkele dagdelen voor nodig was wordt nu in een paar uur in sneltreinvaart behandeld, maar waarom?
Een aantal redenen kan dit racen veroorzaken;
1. Ik ben zelf ouder geworden en kan niet meer meekomen met de moderne tijd
2. De deelnemers zijn beter en hoger opgeleid en begrijpen dingen veel beter
3. Door de moderne technieken en computers kan de lesstof sneller worden doorgegeven of
4. We zijn onze aandacht verloren, we kunnen ons niet meer concentreren.
Ik denk dat reden nummer 4 voor een groot gedeelte debet is aan de snelheid waarmee lesmateriaal aan de deelnemers moet worden uitgelegd. Onze spanningsboog, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, is niet langer dan drie minuten. Na deze drie minuten moet er weer aan iets anders aandacht besteed worden, zoals aan de smartphone, ten koste van het daadwerkelijk tot ons nemen van het lesmateriaal. Kijk om je heen, wat is er gebeurd?
De greep naar de smartphone in de achterzak is automatisme geworden.

Gerard Leeman

Doel
We hebben een training Ontschermen ontwikkeld. Tijdens deze trainingsdag staan we stil bij het fenomeen “de aandacht verloren”. We leggen uit hoe dit, mede door het intensief gebruik van social media, is gekomen en geven handvatten om deze verslaving binnen de perken te houden. Het middagprogramma gebruiken we om door middel van mind-mappen echt aandacht te besteden aan een enkel onderwerp en te laten zien wat een flow-ervaring kan betekenen. Deze dag mag je dan ook geen smartphone meenemen in het klaslokaal!

Programma

De volgende onderwerpen komen tijdens de cursusdag aan de orde:

Ochtend:
• Hoe groot is onze verslaving?
• Wat kunnen we er aan doen?
• Waarom moeten we hier aan werken?

Middag:
• Werken in een flow
• Leren mindmappen
Afsluiting:
gezamenlijk kleine wandeling en borrel

 

Docenten
De docenten voor deze training zijn:
• Gerard Leeman, werkzaam als docent bij Mibacu, en
• Robert Pastoor, onderwijspsycholoog.

Lesmateriaal
Bij de training ontvangt u het boek ‘De aandacht verloren’ van Johann Hari.

Uitvoering
De cursusdag vindt plaats op donderdag 13 juni 2024 van 9.30 tot 16.30 uur te Utrecht.

Kosten
De kosten voor deelname bedragen € 495,- per persoon, inclusief lesboek, lunch en koffie/thee.

Categorieën: ,

Incompany en maatwerk

Bent u op zoek naar een training of cursus, op maat gemaakt voor uw eigen organisatie? Wij kunnen voor u een in-company, maatwerktraject of training-on-the-job verzorgen.

Meer informatie

Mijn Mibacu

Op onze digitale leeromgeving vindt u het lesmateriaal, opdrachten en rooster van de cursus of opleiding waar u aan deelneemt.

Leeromgeving

Vragen?

Neem voor meer informatie of een persoonlijk studie-advies contact met ons op via telefoonnummer (030) 60 11 893 , email info@mibacu.nl of via ons contactformulier.

Stel je vraag