Training Lastige gesprekken met ondernemers

woensdag 31 december 2025 in Utrecht.

DEZE TRAINING WORDT ALLEEN INCOMPANY GEGEVEN.

Kerntaak van elke toezichthouder is het uitvoeren van bedrijfscontroles. De meeste toezichthouders weten hoe je een bedrijfscontrole kunt voorbereiden, uitvoeren en rapporteren. Veel lastiger is hoe je het gesprek met de ondernemer voert en hoe je kunt reageren wanneer er in het gesprek sprake is van spanning; wanneer er teleurstelling, weerstand, boosheid of zelfs (verbale) agressie bij de ondernemer ontstaat. En toch is dat wat toezichthouders met regelmaat meemaken. Deze training geeft je handvatten om tijdens lastige gesprekken te herkennen wat er gebeurt, zowel bij de ondernemer als bij jezelf. Je leert adequaat te reageren op een manier die ruimte biedt om elkaar te blijven verstaan.

 

Resultaat

Na het volgen van de training:

• heb je inzicht in het effect van het eigen handelen in gesprekken met ondernemers,

• ben je je bewust van de verschillen in beleving tussen jezelf en de andere partij,

• ken je de oorsprong en uitingsvormen van emotie en spanning in gesprekken,

• kun je tegenwerkend gedrag bij de ondernemer herkennen en opvangen,

• kun je grensoverschrijdend gedrag bij de ondernemer herkennen en ombuigen,

• heb je kunnen experimenteren met lastige situaties tijdens bedrijfscontroles,

• heb je handvatten aangereikt gekregen voor het hanteren van eigen spanning in lastige situaties (zelfcontrole).

 

De training is bedoeld voor toezichthouders en handhavers omgevingsrecht (milieu, ruimtelijke ordening, bouwen en wonen), werkzaam bij omgevingsdiensten, gemeenten, provincies, ministerie, waterschappen en Rijkswaterstaat. Om iedere deelnemer voldoende ruimte te bieden voor eigen inbreng en oefenen van praktijksituaties, bestaat de trainingsgroep uit maximaal 14 deelnemers.

De training geeft je extra handvatten in de gesprekken met ondernemers. We onderzoeken samen de gesprekken waarin emotie of spanning ontstaat. Waardoor ontstaat het, wat roept het op bij jezelf en bij de ondernemer op en wat kun je doen om het gesprek een andere richting te geven? Tijdens de training wordt begonnen met breed herkenbare situaties uit de praktijk van toezicht omgevingsrecht. De deelnemers kunnen na de eerste trainingsdag ook eigen casuïstiek aandragen, voor gebruik tijdens de tweede dag.
Onderwerpen die aan bod komen zijn:

• Wat is het ontstaan en wat zijn de uitingsvormen van emotie in gesprekken?

• Wat is het effect van je eigen houding en handelen in gesprekken?

• Wat roept het bij jezelf op en hoe zorg je dat je regie houdt over je eigen gevoel van spanning?

• Wat kun je doen om elkaar te blijven verstaan, ook als er emotie in het gesprek is?

• Wat is voor jou lastig en acceptabel gedrag en wat is grensoverschrijdend?

• Wat kun je doen als in het gesprek grenzen overschreden worden?

Werkwijze

Het is een interactieve training waarbij eigen inzet van belang is. Tijdens de training wisselen theorie en praktijk elkaar af. We werken samen met een professioneel trainingsacteur zodat we kunnen experimenteren in gedrag en meteen feedback krijgen in de oefening. We werken met praktijksituaties die toezichthouders in hun werk meemaken, zodat de vertaling naar de praktijk zo makkelijk mogelijk verloopt.

Trainer

De training wordt uitgevoerd door Frans Hoeke van Stavoor, trainer van onder andere communicatiedagen en actieve teamtrainingen. Frans wordt tijdens de gehele training bijgestaan door een professionele acteur.

Studiebelasting

De studiebelasting bedraagt enkel de contacturen.

Uitvoering

Deze training wordt alleen in-company verzorgd; voor meer informatie of een vrijblijvende offerte voor een incompany uitvoering voor uw organisatie kunt u contact opnemen via info@mibacu.nl of 030 601 1893.

Kosten

De deelnamekosten bedragen € 895,­ per deelnemer, exclusief 21% BTW.

Incompany en maatwerk

Bent u op zoek naar een training of cursus, op maat gemaakt voor uw eigen organisatie? Wij kunnen voor u een in-company, maatwerktraject of training-on-the-job verzorgen.

Meer informatie

Mijn Mibacu

Op onze digitale leeromgeving vindt u het lesmateriaal, opdrachten en rooster van de cursus of opleiding waar u aan deelneemt.

Leeromgeving

Vragen?

Neem voor meer informatie of een persoonlijk studie-advies contact met ons op via telefoonnummer (030) 60 11 893 , email info@mibacu.nl of via ons contactformulier.

Stel je vraag