Studiedag Overgangsrecht
Inleiding
Met de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2024 is de milieuregelgeving volledig gewijzigd. Uitgangspunten zijn anders, zoals een grotere rol voor zorgplicht, activiteiten in plaats van inrichtingen en lokale regels waar dat kan. Voor een deel is de oude regelgeving overgenomen maar verplaatst, voor een deel zijn de regels ook gewijzigd of verdwenen. Iedereen in het werkveld moet de weg zien te vinden in alle nieuwe of verschoven regels en voorschriften en de samenhang daartussen. Zoeken en puzzelen dus.
De meeste milieubelastende activiteiten (MBA’s) bestonden al voor de komst van de Omgevingswet, maar dan in de vorm van een inrichting. En een deel van alle inrichtingen beschikte over een vergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) voor het oprichten en inwerking hebben van die inrichting in zijn geheel. Maar hoe zit dat tegenwoordig met vergunningen? Vragen genoeg, bijvoorbeeld:
• Hoe handel je als je als vergunningverlener een verzoek krijgt tot intrekking van maatwerk wat van rechtswege is ontstaan?
• Hoe zit het met voorschriften met geluidsnormen uit (vervallen) vergunningen in relatie tot het Omgevingsplan?
• Als je als toezichthouder een voorheen vergunningplichtig bedrijf bezoekt, op welke voorschriften moet je dan controleren?
Tijdens de studiedag worden deze en andere vragen met betrekking tot het overgangsrecht voor vergunningen behandeld, waarbij de deelnemers de mogelijkheid krijgen van tevoren een praktijkgeval of vraagstelling aan te leveren.
Doel
Na het volgen van de studiedag bent u op de hoogte:
• hoe u zicht kunt krijgen op wat er met de voorschriften uit de (voormalige) vergunning is gebeurd,
• wat de mogelijkheden zijn om een situatie te vereenvoudigen,
• hoe u de systematiek van overgangsrecht toe kan passen.
Doelgroep
De cursus is bedoeld voor vergunningverleners, juridisch medewerkers, toezichthouders en beleidsmedewerkers van regionale uitvoerings- en omgevingsdiensten, gemeenten en provincies, werkzaam binnen het milieurecht. De cursus is ook interessant voor medewerkers van adviesbureaus.
Programma
De studiedag bestaat voor een deel uit theorie en voor een deel uit het gezamenlijk behandelen van vraagstukken en praktijkgevallen, de inhoud is daarmee deels afhankelijk van de inbreng van de deelnemers.
Tijdens het theoriegedeelte wordt het overgangsrecht op hoofdlijnen behandeld:
- Hoe om te gaan met:
– een vervallen vergunningplicht
– een nieuw ontstane vergunningplicht
– een doorgezette vergunningplicht
– reeds ingediende meldingen
– vigerende vergunningen - Het overgangsrecht staat vol met voorschriften uit het voormalig Activiteitenbesluit, die nog (gedeeltelijk) gelden.
Tijdens het praktijkdeel gaan de deelnemers aan het werk met casuïstiek en zullen door de deelnemers van tevoren aangebrachte vraagstukken of praktijkgevallen gezamenlijk worden behandeld.
Docent
De studiedag wordt verzorgd door Michel van Tunen, senior milieumedewerker en trainer bij de Omgevingsdienst IJmond.
Uitvoering
De studiedag wordt verzorgd op woensdag 4 juni van 9.30 tot 16.30 uur te Utrecht.
Lesmateriaal
Het lesmateriaal ontvangt u digitaal en bestaat uit de presentatie en achtergrondinformatie. Wij gaan ervan uit dat u zelf een laptop of tablet meeneemt naar de studiedag, om de bestanden tijdens de les te kunnen lezen. Aan het begin van de lesdag krijgt u een papieren versie van de handouts.
Kosten
De kosten voor de studiedag bedragen € 495,- per deelnemer.