Praktijkdag Omgevingswet milieutoezicht

vrijdag 01 oktober 2021 in Houten.

DEZE CURSUSDAG WORDT OPNIEUW GEPLAND ZODRA DE CORONA-MAATREGELEN WORDEN AFGESCHAALD.

Inleiding

Het is duidelijk dat de komst van de Omgevingswet grote consequenties heeft. Er gaat veel veranderen voor toezicht en handhaving van milieuregelgeving. Maar wat betekent dat nu voor een milieutoezichthouder/handhaver? Waar staan straks de milieuregels voor een bedrijf? Welke ‘activiteiten’ zijn vergunning- of meldingsplichtig? Hoe zit het met regels die de gemeente kan opstellen? Welke rol gaat de zorgplicht spelen? Met deze cursusdag kunt u als toezichthouder op een praktijkgerichte manier kennismaken met de inhoud van die onderdelen van de Omgevingswet, waar u straks als toezichthouder/handhaver mee gaat werken; met name het omgevingsplan, het Besluit activiteiten leefomgeving en de bruidsschat.

Doel

De praktijkdag heeft tot doel u wegwijs te maken in die onderdelen van de nieuwe wet- en regelgeving, die voor een toezichthouder van belang zijn, zodat u meer gevoel krijgt voor de nieuwe werkwijze en in 2021 makkelijker de overstap naar de Omgevingswet kan maken. Door zelf met de nieuwe wetgeving aan de slag te gaan krijgt u inzicht in de systematiek van de nieuwe regels.

Doelgroep

De cursusdag is bedoeld voor milieutoezichthouders, -handhavers en -juristen, werkzaam bij omgevings- en uitvoeringdiensten en gemeenten, en medewerkers van adviesbureaus, die zich bezig houden met milieutoezicht en -handhaving.

Programma

Tijdens de praktijkdag zullen uitleg en praktijkvoorbeelden worden afgewisseld, veel tijd wordt ingeruimd voor het werken aan casuïstiek.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn:

  • Opzet Omgevingswet
  • Besluit activiteiten leefomgeving
  • Van inrichting naar activiteit
  • Vergunnings- en meldingsplichtig
  • Zorgplicht
  • Maatwerkvoorschriften
  • Bruidsschat / omgevingsplan
  • Rijksregels versus lokale regels.

 

Verdiepingscursussen

Eén cursusdag is uiteraard te kort om u de ‘onderdelen milieutoezicht’ van de Omgevingswet volledig eigen te maken. In de loop van het jaar zullen dan ook verdiepingscursussen Omgevingswet worden aangeboden.

 

Docenten

De praktijkdag wordt verzorgd door meerdere docenten uit ons vast docententeam, allen werkzaam binnen het omgevingsrecht en met jarenlange ervaring als trainer.

Lesmateriaal

De deelnemers ontvangen een USB-stick met het lesmateriaal, bestaande uit de presentatie, relevante wetteksten en achtergrondinformatie. Wij gaan ervan uit dat de deelnemer zorgdraagt voor een laptop of tablet tijdens de cursusdag, om de bestanden te kunnen lezen. De deelnemers ontvangen een papieren versie van de handouts.

Certificaat
Na afloop van de cursus ontvangen de deelnemers een Certificaat van deelname.

Uitvoering

De praktijkdag Omgevingswet zal voorjaar 2021 worden verzorgd; een datum wordt gepland op moment dat duidelijk is wat in het voorjaar de corona-maatregelen zullen zijn. U kunt zich vast inschrijven voor deze cursusdag; zodra  de datum en de uitvoeringswijze bekend zijn, ontvangt u hiervan bericht. U kunt op dat moment uw aanmelding definitief maken of annuleren.

Kosten

De kosten voor deelname bedragen € 495,- per persoon, exclusief 21% BTW en inclusief lesmateriaal, lunch en koffie/thee.

Categorie:

Incompany en maatwerk

Bent u op zoek naar een training of cursus, op maat gemaakt voor uw eigen organisatie? Wij kunnen voor u een in-company, maatwerktraject of training-on-the-job verzorgen.

Meer informatie

Nieuws

Nieuwe ontwikkelingen in het omgevingsrecht, actuele columns en achtergrondinformatie over onze cursussen vindt u hier.

Lees verder

Vragen?

Neem voor meer informatie of een persoonlijk studie-advies contact met ons op via telefoonnummer (030) 60 11 893 , email info@mibacu.nl of via ons contactformulier.

Stel je vraag