Praktijkdag Omgevingswet milieutoezicht

dinsdag 15 november 2022 in Utrecht.

Inleiding

Het is duidelijk dat de komst van de Omgevingswet grote consequenties heeft. Er gaat veel veranderen voor toezicht en handhaving van milieuregelgeving. Maar wat betekent dat nu voor een milieutoezichthouder/handhaver? Waar staan straks de milieuregels voor een bedrijf? Welke ‘activiteiten’ zijn vergunning- of meldingsplichtig? Hoe zit het met regels die de gemeente kan opstellen? Welke rol gaat de zorgplicht spelen? Met deze cursusdag kunt u als toezichthouder op een praktijkgerichte manier kennismaken met de inhoud van die onderdelen van de Omgevingswet, waar u straks als toezichthouder/handhaver mee gaat werken; met name het omgevingsplan, het Besluit activiteiten leefomgeving en de bruidsschat.

Doel

De praktijkdag heeft tot doel u wegwijs te maken in die onderdelen van de nieuwe wet- en regelgeving, die voor een toezichthouder van belang zijn, zodat u meer gevoel krijgt voor de nieuwe werkwijze en in 2023 makkelijker de overstap naar de Omgevingswet kan maken. Door zelf met de nieuwe wetgeving aan de slag te gaan krijgt u inzicht in de systematiek van de nieuwe regels.

Doelgroep

De cursusdag is bedoeld voor milieutoezichthouders, -handhavers en -juristen, werkzaam bij omgevings- en uitvoeringdiensten en gemeenten, en medewerkers van adviesbureaus, die zich bezig houden met milieutoezicht en -handhaving.

Programma

Tijdens de praktijkdag zullen uitleg en praktijkvoorbeelden worden afgewisseld en wordt veel tijd ingeruimd voor het zelf uitwerken en vervolgens  gezamenlijk bespreken van casuïstiek.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn:

  • Opzet Omgevingswet
  • Besluit activiteiten leefomgeving
  • Van inrichting naar activiteit
  • Vergunnings- en meldingsplichtig
  • Zorgplichten
  • Maatwerkvoorschriften
  • Bruidsschat / omgevingsplan
  • Rijksregels versus lokale regels.

Docenten

De praktijkdag wordt verzorgd door meerdere docenten uit ons vast docententeam, allen werkzaam binnen het omgevingsrecht en met jarenlange ervaring als trainer.

Studiebelasting

De studiebelasting bedraagt enkel de contacturen.

Lesmateriaal

De deelnemers ontvangen een USB-stick met het lesmateriaal, bestaande uit de presentatie, relevante wetteksten en achtergrondinformatie. Wij gaan ervan uit dat de deelnemer zorgdraagt voor een laptop of tablet tijdens de cursusdag, om de bestanden te kunnen lezen. De deelnemers ontvangen een papieren versie van de handouts.

Certificaat
Na afloop van de cursus ontvangen de deelnemers een Certificaat van deelname.

Uitvoering

De praktijkdag Omgevingswet vindt plaats op dinsdag 15 november 2022 van 9.30 tot 16.30 uur te Utrecht.

Kosten

De kosten voor deelname bedragen € 495,- per persoon, exclusief 21% BTW en inclusief lesmateriaal, lunch en koffie/thee.

Incompany en maatwerk

Bent u op zoek naar een training of cursus, op maat gemaakt voor uw eigen organisatie? Wij kunnen voor u een in-company, maatwerktraject of training-on-the-job verzorgen.

Meer informatie

Mijn Mibacu

Op onze digitale leeromgeving vindt u het lesmateriaal, opdrachten en rooster van de cursus of opleiding waar u aan deelneemt.

Leeromgeving

Vragen?

Neem voor meer informatie of een persoonlijk studie-advies contact met ons op via telefoonnummer (030) 60 11 893 , email info@mibacu.nl of via ons contactformulier.

Stel je vraag